Η κατανάλωση αυγών είναι μια συνήθεια που συναντάται πολύ συχνά σε νεαρές κότες αλλά και σε κότες μεγαλύτερης ηλικίας. Πολλοί θεωρούν πως είναι αδύνατο να σταματήσει, όμως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Η αυγοφαγία ξεκινά συνήθως όταν σπάσει κατά λάθος ένα αυγό στη φωλιά της κότας και εκείνη το ραμφίσει. Γρήγορα θα γευτεί τον κρόκο που είναι νόστιμος, θα τον καταναλώσει και όταν γεννήσει το επόμενο αυγό θα αναζητήσει περισσότερα. Οι υπόλοιπες κότες που θα δουν την πρώτη να τσιμπάει το αυγό μπορεί σύντομα να συμμετάσχουν στο ‘τσιμπούσι’ με αποτέλεσμα να καταλήξετε με ένα ολόκληρο κοπάδι που τρώει αυγά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό εξαλειφθεί το φαινόμενο το συντομότερο δυνατόν. Παρακάτω δίνονται χρήσιμες συμβουλές για να σταματήσετε την αυγοφαγία
1) Η πιο συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι να ανοιξουμε μια μικρή τρύπα σε ένα αυγό, να το αδειάσουμε τελείως και να το γεμίσουμε με μια ουσία που δεν θα αρέσει καθόλου στην κότα όταν τη γευτεί, στη συνέχεια να το τοποθετήσουμε μέσα στη φωλιά και να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις. Το υγρό σαπούνι πιάτων και η μουστάρδα προτιμώνται συχνά γι’ αυτή τη δουλειά. Επίσης προσθέτουμε και χρώμα ζαχαροπλαστικής για να βρεθεί ταυτόχρονα και ο ένοχος. Μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες με αυτόν τον τρόπο οπότε σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει την πρώτη φορά επαναλαμβάνουμε.
2) Τοποθετούμε ψεύτικα πήλινα αυγά μέσα στις φωλιές. Όταν χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο, φροντίζουμε να μαζεύουμε τα αυγά αμέσως μόλις τα γεννήσουν οι κότες μας, ώστε να αποθαρρύνουμε περαιτέρω την αυγοφαγία. Μετά από λίγο καιρό, οι κότες θα κουραστούν να ραμφίζουν τα ψεύτικα αυγά και η κακή συνήθεια θα εξασθενήσει.
3) Δίνουμε στις κότες μας τροφή με περισσότερη πρωτεΐνη. Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μερικές κότες, όταν δεν προσλαμβάνουν αρκετή, φτάνουν μέχρι την αυγοφαγία ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Δοκιμάζουμε να τους δώσουμε κάποιο καλής ποιότητας φύραμα ωοτοκίας ή κάποια τροφή θηραμάτων που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τις κοινές τροφές. Τα βραστά αυγά και οι αλευροσκώληκες (mealworms) αποτελούν επίσης πλούσιες πηγές πρωτεΐνης.
4) Διαλέγουμε το πιο σκοτεινό σημείο του κοτετσιού για να τοποθετήσουμε τις φωλιές . Οι κότες δεν θα μπορούν να τσιμπήσουν τα αυγά αν δεν μπορούν να τα δουν.
5) Διαλέγουμε εξωτερικές φωλιές συλλογής αυγών οι οποίες είναι κεκλιμένες με αποτέλεσμα τα αυγά να κυλάνε μέσα στις θήκες και οι κότες να μην μπορούν να τα φτάσουν .
6) Εφαρμόζουμε γυαλιά αντιραμφισμού σε όλο το κοπάδι.
Κυκλοφορούν στο εμπόριο και εμποδίζουν τις κότες να κανιβαλίζουν και να τσιμπούν η μια την άλλη. Η εφαρμογή τους τις κάνει να μην μπορούν να δουν μπροστά τους αλλά μόνο στα πλάγια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην εξάλειψη της αυγοφαγίας .Τα δοκιμάζουμε για λίγο και είναι πολύ πιθανό να σπάσουμε την κακή συνήθεια.
Πρόληψη
Φυσικά ο ευκολότερος τρόπος για να σταματήσουμε την κακή συνήθεια της κατανάλωσης αυγών είναι να την αποτρέψουμε εξαρχής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διασφαλιστεί αυτό.
- Βεβαιωνόμαστε ότι η τροφή τους είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνη. Αυτό θα βοηθήσει τις κότες να σχηματίζουν ανθεκτικά και υγιή κελύφη που θα εμποδίσουν τα αυγά να σπάσουν κατά λάθος.
- Τοποθετούμε επαρκή ποσότητα από άχυρο στη βάση από τις φωλιές. Το μαλακό υπόστρωμα αποτρέπει το σπάσιμο των αυγών.
- Μαζεύουμε τα αυγά αμέσως μόλις τα γεννήσουν οι κότες μας.
- Δεν αφήνουμε τις κότες μας να πεινάσουν.
- Δεν αφήνουμε τις κότες μας να….. πλήττουν. Τους δίνουμε κομμάτια λαχανικών και λιχουδιές για να τσιμπήσουν. Δοκιμάζουμε να κρεμάσουμε λάχανα μέσα στο κοτέτσι για να τα τσιμπήσουν.
Καλή επιτυχία!!!