Γιατί οι κότες μου δεν γεννούν αυγά


Πολύ συχνά παραπονιόμαστε πως οι κότες μας σταματούν να γεννούν. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στο κοτέτσι μας και παρακάτω θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβεί.

1) Φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή: 

Οι κότες αυγοπαραγωγής χρειάζονται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η τροφή τους πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία ώστε να είναι σε θέση να συνθέσουν αυγά. Πρέπει πάντοτε οι κότες μας έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας τροφή και άφθονο καθαρό νερό.
Αν δεν τις ταΐζουμε κάποια πλήρη αυγοτροφή, το καθημερινό τους μένου μπορεί να περιλαμβάνει σπόρους σιτηρών, αλευροσκώληκες, μαρμαρόσκονη, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κάποια ζυμωμένη τροφή η οποία αποκαθιστά το εντερικό της σύστημα της κότας επιταχύνοντας τον ρυθμό απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
Επιπλέον, οι ζωοτροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γεμάτες προβιοτικά για να διατηρούν το κοπάδι μου υγιές.

2) Αλλαγή τροφής
Οι κότες είναι ζώα της συνήθειας και της ρουτίνας. Οποιαδήποτε αλλαγή στην τροφή τους (άλλη εταιρεία, άλλο σιτηρέσιο, άλλη σύσταση)μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ωοτοκίας. Φροντίζουμε πάντοτε η αυγοτροφή τους να είναι ίδια και από τον ίδιο προμηθευτή

 

3) Οι κότες μας είναι πολύ μεγάλες σε ηλικία: 
Η παραγωγή αυγών στις περισσότερες κότες επιβραδύνεται μετά την ηλικία των δύο ετών. Καθώς μεγαλώνουν από εκεί και έπειτα, τα ποσοστά απόδοσης ωοτοκίας μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Όταν γνωρίζουμε πως οι κότες μας έχουν πια γεράσει φροντίζουμε να τις αντικαταστήσουμε με νεαρές.

4)Η κότα κάθεται για να κλωσήσει τα αυγά της: 

Όταν η κότα αρχίσει να μαζεύει τα αυγά της σε φωλιά και κάθεται για να τα εκκολάψει, αυτόματα σταματά να γεννά περισσότερα. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τα αυγά πάνω στα οποία κάθεται, δεν θα αρχίσει να γεννά ξανά καθώς έχει προετοιμαστεί ορμονικά για να αναπαραχθεί. Δεν μπορεί απλά να αλλάξει γνώμη και να μην κάθεται καθώς λειτουργεί ενστικτωδώς.
Αν την αφήσουμε στην ησυχία της να εκκολάψει τα αυγά της, σε 21 ημέρες θα υποδεχτούμε νεοσσούς στο κοτέτσι.
Η κότα θα αρχίσει να γεννάει ξανά όταν οι νεοσσοί θα γινουν περίπου 6 εβδομάδων.

5) Οι κότες που ρίχνουν πτέρωμα δεν γεννούν αυγά: 

Είναι η λεγόμενη πτερόρροια, διαδικασία κατά την οποία οι κότες χάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου το πτέρωμά τους για να το αντικαταστήσουν με νέο. Συνήθως συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς μήνες αλλά μπορεί να συμβεί και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Η απώλεια των φτερών συνοδεύεται από διακοπή της παραγωγής αυγών. Διαρκεί περίπου 2 μήνες και οι κότες θα αρχίσουν να γεννούν ξανά όταν ολοκληρωθεί. Σε αυτό το διάστημα προσφέρουμε στις κότες τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη καθώς επίσης και κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα. 

6) Οι κότες μας ασθενούν:

Η αρρώστια μπορεί να έχει τον αντίκτυπό της σε μια ωοτόκα όρνιθα. Καθώς το σώμα της παλεύει να γίνει καλύτερα, η παραγωγή αυγών μπορεί να σταματήσει. Θα πρέπει να αρχίσει και πάλι την αυγοπαραγωγή αφού γίνει καλύτερα.
Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας για την κατάλληλη θεραπεία.

7) Οι κότες μας έχουν προσβληθεί από παράσιτα: 

Η προσβολή από εξωτερικά ή εσωτερικά παράσιτα μπορεί να κάνει μια κότα να σταματήσει να γεννά. Το κόκκινο ακάρι των πτηνών τρέφεται με το αίμα της κότας προκαλώντας αφαίμαξη και αναιμία. Ελέγχουμε ανάμεσα στα φτερά της κότας για σημάδια από ακάρεα και ψείρες.
Τα εσωτερικά παράσιτα όπως τα σκουλήκια (οι λεγόμενοι αυγοφάγοι) μπορούν να προκαλέσουν μείωση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα τη μείωση της αυγοπαραγωγής.

Μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε αν μια κότα έχει εσωτερικά παράσιτα, όμως η διάρροια, η αύξηση της κατανάλωσης τροφής , η απώλεια βάρους και η διακοπή της ωοτοκίας μπορεί να είναι συμπτώματα σκουληκιών. Μπορούμε να πάρουμε ένα δείγμα κοπράνων στον τοπικό μας κτηνίατρο για εξέταση. Σε πιο προχωρημένο στάδιο τα σκουλήκια στην κουτσουλιά είναι ορατά ακόμη και με γυμνό μάτι.

8) Τραυματισμός: 

Κάποιος τραυματισμός ή άλλο χτύπημα μπορεί να κάνει μια κότα να σταματήσει να γεννά αυγά.  Μόλις επουλωθεί το τραύμα της η κότα θα συνεχίσει να γεννά ακάθεκτη.

 

9) Έκθεση σε στρεσογόνο κατάσταση: 

Και όμως οι κότες μπορούν να βιώσουν έντονο στρες!
Μια κότα που εκφοβίζεται από τις υπόλοιπες μπορεί να σταματήσει να ωοτοκεί. Παρακολουθούμε για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστα κακές συμπεριφορές στο κοπάδι μας. Μια μετακόμιση, νέο κοτέτσι ή η είσοδος νέου κοπαδιού στο κοτέτσι μπορεί να κάνει τις κότες να σταματήσουν να γεννούν. 
Ακόμη, η επίθεση από κάποιο αρπακτικό μπορεί επίσης να κάνει τις κότες μας που επέζησαν να σταματήσουν την ωοτοκία για λίγο. Δίνουμε λίγο χρόνο για να τελειώσει το δράμα και τα κορίτσια μας θα να επιστρέψουν στην ωοτοκία σε χρόνο μηδέν.

10) Ο καιρός και η διάρκεια της ημέρας: 

Ο πολύ ζεστός ή κρύος καιρός όπως επίσης και οι μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να βγάλουν τις κότες μας από το πρόγραμμα ωοτοκίας τους με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να φθίνει. Η πολλή ζέστη το καλοκαίρι προκαλεί θερμοπληξία στις κότες μας με επίπτωση στην αυγοπαραγωγή.
Επιπλέον πολλές κότες δεν γεννούν το χειμώνα και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τη διάρκεια της ημέρας παρά με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγες ώρες με “φως ημέρας” τοποθετώντας μια λάμπα στο κοτέτσι και ανάβοντάς την από το απόγευμα έως το βράδυ.



Αν πάλι τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει διαπιστωμένα
εξετάζουμε άλλους λόγος για τους οποίους δεν βρίσκουμε αυγά στις φωλιές.

      1) Ελέγχουμε αν υπάρχουν κότες που καταναλώνουν αυγά στο           κοπάδι μας
      2) Ελέγχουμε για φίδια, ποντίκια και καρακάξες στο κοτέτσι μας
      3) Ελέγχουμε για κρυμμένες φωλιές στον χώρο μας οπου μπορεί να γεννάνε οι κότες μας χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί.



Το να προσδιορίσουμε γιατί οι κότες μας δεν γεννούν μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο. Η επαναφορά τους στο σωστό δρόμο μπορεί να χρειαστεί λίγη δουλειά ή απλώς λίγο χρόνο παραπάνω.